Cal/Whatsapp saya utk dapatkan Konsultasi PERCUMA
Hubungi Kami 013 9311396

10 Petua Kekayaan & Kejayaan bahagian 3


bahagian-3

Petua Terakhir Kejayaan dan Kekayaan Yang Perlu Dimiliki oleh Setiap Usahawan

Every master is once a disaster

Boleh dikatakan hampir kesemua orang yang berjaya didunia ini pernah melalui saat-saat yang sukar dan susah. Kita boleh tengok certa orang zaman kini seperti Steve Jobs, Mark Zukerberg, Bill Gates, Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhari dan ramai lagi.

Anda mungkin kata “Saya tak tahu bagaimana nak mulakan bisnes!” Jawapan saya senang. Carilah ilmu tentang perniagaan dari dengan kaedah yang saya terangkan sebelum ni seperti seminar, cd, video dll. Tapi anda boleh dapatkan short-cut untuk berjaya dengan lebih cepat. Nak tahu apa short-cut tu? Carilah seorang mentor!

Kalau anda ada mentor yang spesifik didalam industri bisnes yang anda nak ceburi, kejayaan anda akan diperoleh dengan lebih cepat. Kalau anda nak buka restoran dan menjadi chef, carilah tukang masak terhebat ditempat anda untuk dijadikan mentor anda. Cari mentor yang sememangnya dah berjaya didalam industri yang anda nak ceburi tu.

Didalam seminar-seminar saya, saya sering tekankan formula MISTIK. Didalam formula MISTIK, huruf M adalah mentor. Mentor adalah sangat penting dalam apa jua perniagaan yang anda nak mulakan. Jadi, dah ada idea nak buat bisnes apa? Dah ada mentor dalam bisnes tu? Fikir-fikirkan..

Jangan lupa untuk pakai cermin mata Awesome anda setiap masa..

Kita sebagai hamba Allah dimuka bumi ini tak sunyi dari masalah yang bertimpa-timpa setiap masa. Apabila kita bekerja makan gaji, ujian akan datang dari rakan sekerja dan bos kita. Apabila kita memulakan perniagaan, ujian akan datang dari pelanggan, pengeluar, pemborong dan banyak lagi.

Setiap masalah ini adalah ujian yang Allah berikan kepada kita sebagai khalifah dimuka bumi ini sesuai dengan kalimah Allah didalam surah Al Baqarah, Ayat 286 “Allah tidak akan membebani seorang manusia diluar kemampuannya”.

Kita akan diuji, namun kita perlu sedar bahawa ujian itu mampu untuk kita hadapi dan laluinya. Kadang-kadang tu, kita mungkin rasa tiba-tiba rasa tak best. Kita rasa tak bersemangat. Takde mood dsb.

Perasaan ini kita rasai kerana sudah fitrah kita sebagai manusia dianugerahkan emosi kepada kita. Anda ada masalah emosi ini? Tentulah ada kan?

Bagaimana nak atasi perasaan ini? Salah satu teknik yang saya buat adalah jangan lupa untuk pakai “Kacamata Awesome” anda! Mana nak dapat kacamata tu?

Senang saja, anda ambil saja kacamata Awesome tu. Anda nampak perkataan Awesome diatas kedua-dua permukaan kacamata tu. Dan anda pakai.. Apabila anda pakai kacamata Awesome ni, apa anda rasa? Anda mestilah rasa Awesome kan?

Cuba anda buat sendiri aktiviti ni. Ambil kacamata, tengok kacamata tu dan pakai.

Apa relevennya aktiviti ini?

Apabila kita ditimpa masalah, tekanan, kesedihan, kemarahan dll, kita akan lalui juga situasi itu walau apa tindakan kita. Baik positif @ negetif.

Ada orang bereaksi dengan negetif setiap perkara yang tidak diingini berlaku.

Tapi jika anda pakai cermin mata Awesome ini, walaupun anda serabut, dimarahi, sedih dll. Anda memilih untuk lihat sudut positif dari situasi itu. Anda pilih untuk tidak dihanyuti oleh perasaan anda. Anda pilih untuk rasa Awesome dan teruskan kehidupan kerana banyak lagi perkara Awesome yang anda nak tepuh didalam kehidupan ini.

Saya ada anjurkan seminar bagaimana cara untuk atasi tekanan dan stress didalam suasana kerja dan kehidupan melalui seminar Menangani Suara Kecil didalam Diri Kita. Didalam seminar ini, saya akan dedahkan banyak lagi maklumat mengenai pencetus tekanan dan stress serta bagaimana untuk atasinya cara yang pelbagai.

Jika anda berminat untuk menghasilkan seminar ini didalam organisasi anda, hubungi saya Zul di 013 9311396

Satu soalan untuk anda; apakah halangan paling besar yang anda hadapi untuk capai kejayaan yang anda idamkan dan nak tahu dari saya?
Jawab pada bahagian komen dibawah!


10 Petua Kejayaan dan Kekayaan Bahagian 2


cashflow1

Sambungan Petua Kejayaan dan Kekayaan Yang Perlu Dimiliki

Ini adalah sambunngan 10 petua kekayaan dan kejayaan yang saya ekstrak dari mentor dan guru saya iaitu T.Harv Eker. Didalam bahagian kedua ini, saya akan kongsikan petua keenam hingga petua kelapan. Pastikan anda tonton video dibawah untuk memahami topik ini dengan lebih teliti lagi.

Berikut adalah petua Kejayaan dan Kekayaan keenam hingga kelapan

Fokus untuk menang

Orang kaya, bina perniagaan untuk menang. Orang biasa dan miskin, bina perniagaan untuk tidak bankrap. Mereka teruskan perniagaan dalam fasa bertahan saja. Ada 4 tahap manusia didalam kehidupan mengikut Micheal E Gerber didalam buku beliau E-Myth (lukis diagram) iaitu Employer, Self Employed, Business Owner dan Investor.

Jika anda buat bisnes hanya untuk hidup saja seperti sediakan duit makan minum, duit untuk bayar bil, duit untuk bayar ansuran kereta, ansuran rumah dsb. Anda berada pada tahap Self Employed. Ini bermakna anda hanya akan dapat duit untuk bayar kesemua keperluan asas anda seperti bil, ansuran, sewa dsb dari bisnes anda.

Sementara itu, orang kaya fokus kepada buat duit dan kekayaan kerana mereka berada di tahap Business Owner dan Investor. Jadi mereka tak fokus kepada masalah bayar bil, sewa, ansuran dsb.

Pernah tak anda terbayang untuk pergi ke restoran dan order makanan mengikut apa yang anda nak dan bukannya mengikut harga yang anda mampu? Itulah level orang kaya!

Buat perkara yang senang didalam hidup

Kita biasanya suka buat perkara yang susah didalam hidup kita. Dalam bisnes juga, kita cederung nak mulakan jenis bisnes yang susah dan complicated. Masa saya mula-mula nak kecimpung dalam dunia bisnes dulu, saya juga sering pilih model bisnes yang susah dan complicated. Dalam 2 bisnes terbesar yang pernah saya mulakan iaitu sistem rangkaian franchise tadika saya sendiri iaitu Anakku Genius dan sistem Licensing butik pengantin iaitu Raudhah Bridal.

Membina bisnes franchise dan licensing sendiri sangat susah. Dan ia sebabkan hidup saya huru-hara. Apa berlaku kalau hidup kita susah?  Kita akan sering mengeluh yang hidup kita susah la. Bisnes kita susah la. Kejayaan itu susah la nak capai.

Kadang-kadang, kita abaikan untuk buat perkara yang senang didalam hidup kita. Kita kata tak mencabar la kalu buat perkara senang ni.
Tapi tindakan kita tu buatkan hidup makin susah masa demi masa. Kalau kita nak berjaya didalam hidup, kita perlu pilih untuk lakukan perkara senang dahulu supaya perkara susah menjadi lebih senang.

Saya sebagai contoh kini tidak lagi fokus untuk memulakan bisnes yang susah dan complicated lagi. Dengan bantuan mentor-mentor saya, saya telah memulakan bisnes-bisnes yang lebih mudah seperti Dropship dari China, hartanah, saham dsb. Jika anda nak mulakan bisnes online sebagai contoh, anda perlu melakukan aktiviti-aktiviti perniagaan yang mudah seperti post ke dalam Fb, menjawab komen prospek, menulis blog, membuat video, menjawab email, patuhi masa, penuhi perjanjian dsb.

Memang mudah kan? Tapi kebiasaan orang, abaikan untuk buat perkara senang ni. Pastu, bisnes mereka jadi lebih susah nak berjaya.
Perkara sepatutnya senang untuk dibuat telah belum tentu senang untuk dilaksanakan.

Belajar dari orang yang dah berjaya

Apabila kita dilahirkan ke dunia ini, kita seupama sehelai kain putih yang kosong. Sama seperti hadis Rasulullah ini.
Dari Abu Hurairah, Rasulullah SAW bersabda:

“Setiap anak dilahirkan dalam keadaan fitrah (suci yakni Muslim). Kedua-dua orang tuanyalah yang menjadikan dia Yahudi, Nasrani atau Majusi.” (Bukhari)

Jadi bayi ini umpama seperti sebuah tangki yang kosong. Mereka tiada sebarang informasi disimpan didalam memori mereka. Kemudian apabila dilahirkan ke dalam dunia ini, kita dilimpahi dengan pelbagai jenis informasi yang kita peroleh dari orang sekeliling anda..
Kemudian, setiap informasi ini akan membentuk keperibadian dan cara kita berfikir. Maklumat inilah yang menjadikan anda, diri anda. Diri saya, saya.. Ini kerana minda anda menyimpan setiap informasi yang anda belajar pada masa lepas.

Minda anda bertindak sebagai sebuah pusat pengkalan data yang menyimpan file-file informasi. Anda hanya boleh keluarkan informasi yang sudah tersimpan didalam pengkalan data minda anda. Mustahil bagi anda untuk mengeluarkan informasi yang tiada didalam pengkalan data anda kan?

Itulah punca kepada perbezaan cara orang berjaya dan tidak berjaya berfikir. Orang berjaya mempunyai file didalam pengkalan data mereka yang boleh bantu mereka untuk berjaya didalam kehidupan mereka. Walaupun mereka jatuh berkali-kali dalam bisnes, mereka boleh bangkit dengan mudah.

Kita boleh imbas cerita sirah sahabat Nabi S.A.W iaitu Abdul Rahman Bin Auf. Kita semua tahu kisah beliau bukan? Cerita bagaimana beliau terpaksa tinggalkan segala harta di Kota Mekah semasa Hijrah. Beliau tiada modal berniaga apabila tiba di Kota Madinah. Tapi bangkit menjadi Jutawan terkenal di Kota Madinah dan mengatasi peniaga Yahudi dalam masa yang singkat saja.

Ini jugalah sebab mengapa orang yang tidak berjaya, gagal memperoleh kejayaan. Ini kerana mereka belajar tentang duit, kejayaan dan kebahagiaan dari orang yang tidak berjaya juga. Jadi, apa perlu anda buat?

Anda perlu install file-file yang baru kedalam pengkalan data minda anda, yang boleh membantu anda untuk berjaya. Tapi, file-file ini perlulah diperoleh dari mentor-mentor orang yang dah terbukti berjaya. Anda boleh dapatkannya dari buku-buku, seminar-seminar, cd-cd, video-video dsb.

Kemudian, anda perlu “Take Action”dengan konsisten dari setiap ilmu yang anda pelajari dari mentor-mentor ini supaya file-file ini disimpan kemas didalam minda anda. Jika anda lakukan proses ini, insyaAllah anda akan berjaya.

Sila tonton video yang saya dah published di Youtube iaitu Install Minda Jutawan ke Dalam Diri Anda untuk mengetahui lebih lanjut tentang konsep minda ni.

Jom saksikan video bahagian kedua untuk 10 Petua Kejayaan dan Kekayaan ini. Satu soalan untuk anda; apakah halangan paling besar yang anda hadapi untuk capai kejayaan yang anda idamkan dan nak tahu dari saya? Jawab pada bahagian komen dibawah!

Kami Bersedia
Terima Soalan Anda
Hubungi Kami
013 9311396

Siapakah Saya?


Salam, nama saya Nik Mohd Zufadhli. Selamat Datang ke laman web peribadi saya. Saya bermula didalam perniagaan Internet sejak tahun 2006 dan menjadi Pelabur serta Usahawan sejak tahun 2010.

 

Didalam website ini saya akan kongsikan pelbagai cetusan rasa, idea dan maklumat berguna mengenai kehidupan dan perniagaan terutama didalam bidang sales (jualan). It's not hard but when you know the rules, the games will be easier.

Rahsia TaoBao